ShoutMix chat widget

Wednesday, July 20, 2011

Persoalkan Pemikiran Popular


Pemikiran popular. Ni pertama kali tahu pasal pemikiran jenis ni bila baca buku ‘How Successful People Think’ tulisan John C.Maxwell. Pemikiran ni pasal apa ja yang kita terima masuk tanpa banyak soal atau terima ja apa yang orang cakap.

Pemikiran popular tu tidak betul. Contohnya kita tengok statistic pengguna kad kredit yang xmampu bayar hutang diorang. Sapa-sapa ja yang pk logic sure sedar yang kemudahan kad kredit tu bukan cara yang baik. Tapi.. Berjuta-juta orang masih guna kad kredit kan? Malah bertambah setiap hari.. Lainlah kalau guna kad kredit tukar jadi income..

Sebenarnya pemikiran popular ni adalah selesa. Macam sofa lama. Kalau dah lama, kita xperasan yang sofa tu dah lusuh warna atau dah koyak. Kalau kita perasan, buat apa lagi nak simpan sofa lama tu? Beli dan guna yang baru.


..

.

Blogged.my calendario-biblico Free Automatic Link